Euharistijas sakraments

Starp visiem 7 sakramentiem Euharistija ir centrālais sakraments, noslēpumu noslēpums.

Jēzus dzīvē un kalpošanā mēs redzam kā viņš vēlas svinēt Lieldienas ar mācekļiem, iedibināt šo lielo Noslēpumu. Tas ir cieši saistīts ar grēku piedošanu, ar priesterību, sv.Mises upuri.

Euharistija, burtiski grieķu valodā “Pateicība”, tiek saukta ļoti dažādos vārdos. Izrietot no tās vai citas tradīcijas, mēs saucam to gan par Dievišķo liturģiju, Vakarēdienu, sv.Komūniju.
Tas ir noslēpumu noslēpums, ko Jēzus ar tādu mīlestību ir vēlējies svinēt un atstāt saviem mācekļiem kā mīlestības derību, kā dāvanu, caur ko Viņš ir nemitīgi klātesošs.

Katoļu Baznīcu raksturo tieši euharistiskā klātbūtne altāros, tieši Euharistijas noslēpums, kas ir kristīgās dzīves pamats. Vienlaikus tas ir Avots, no kura izplūst daudzas žēlastības un svētības. Tā ir virsotne, no kuras mēs vienmēr raugāmies tālāk.

Var teikt, ka Euharistija ir nākamās godības ķīla. Tā kā mēs redzam Jēzu pārveidotu Tabora kalnā, tā Euharistijā mēs svinam šo lielo dāvanu, kas mūs jau ieved mūžīgās dzīves perspektīvā.

Kristus reāla klātbūtne, viņa miesas un asins dāvana, dzīvība, kas nemitīgi uztur, Baznīca, kuras sūtība ir svinēt Euharistiju, svinēt Kunga klātbūtnes ne tikai piemiņu, bet arī sūtību, ko tā ir saņēmusi.

Tāpēc visi sakramenti, ko svinam, ir saistīti ar Euharistiju kā Kunga Testamentu, kā Derību.

Un šeit, raugoties uz mākslinieka Šēnberga gleznu, kas ir Marijas Magdalēnas draudzē, mēs nevaram nedomāt par to mācekļu vēlmi būt kopā ar Kristu, pavadīt Viņu un saņemt pilnvarojumu, lai Euharistijas svinības turpinātos līdz laiku beigām.

Visur, kur Euharistiskā adorācija tiek svinēta, tā ir iespēja mums smelties no Euharistijas garīgu spēku, Dieva svētību, mīlestību.

Šāda sagatavošanās ļoti palīdz sv.Mises svinībās. Pēc sv.Mises mēs paliekam Euharistiskā pielūgsmē, adorācijā, kas dod mums iespēju uzrunāt Jēzu, uzlūkot viņu vaigu vaigā, izteikt mūsu sirds ilgas, mūsu pateicības.

Tāpēc vienmēr, kur ir Euharistiskā adorācija, kur ir Euharistijas svinības, sv.Mise, tur ir Baznīcas atjaunotne, Dieva svētība, draudzes kopība. Baznīca ir saņēmusi sūtību svinēt Euharistiju un tieši tur, kur tā tiek svinēta, ap Euharistiju veidojas draudze, kopība.

Tāpēc meklēsim un mīlēsim Euharistisko Jēzu, paliksim Viņa klātbūtnē, izmantosim šīs iespējas.
Tieši tāpēc svētdienas Euharistija ir kā kristīgās dzīves mugurkauls, kā pamats, uz kuru mēs esam aicināti tiekties, izkopt.

Tajā mēs arī paliekam. Jēzus taču saka pēdējo vakariņu laikā: Palieciet manā mīlestībā kā es palieku Tēva mīlestībā. Es jūs vairs nesaucu par kalpiem, bet par draugiem. Un mīlot Euharistiju, mēs ieejam šajā Jēzus draudzībā.

Lai Dievs mūs visus bagātīgi svētī!

Share this content:

Related Posts

Ordinācijas sakraments

Share this content:

Slimnieku sakraments

Share this content:

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Nepalaid garām

Ordinācijas sakraments

Ordinācijas sakraments

Slimnieku sakraments

Slimnieku sakraments

Sv.Meinarda svētki Ikšķilē

Sv.Meinarda svētki Ikšķilē

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētki Aglonā

Krustaceļš Aglonā

Krustaceļš Aglonā

Svētceļnieku sv.Mise Aglonā

Svētceļnieku sv.Mise Aglonā